Best Practice Az Autoliv lendülete lehet a garancia a sikeres toborzásra

Az Autoliv lendülete lehet a garancia a sikeres toborzásra

Gégény István | 2014.07.31 09:12

Az Autoliv lendülete lehet a garancia a sikeres toborzásra

800 új munkatársat venne fel a biztonságtechnikai berendezéseket gyártó sopronkövesdi cég. Az újonnan érkezett személyügyi vezető arról faggattuk, hogyan tudják a tervüket megvalósítani.

Hirdetés
Zsédenyi Magdolna

– Nem tartom helyesnek azt a megfogalmazást, hogy személyügyekkel foglalkozom. Közelebb áll a valósághoz, hogy az Autolivnél a humán erőforrást fejlesztjük – jelöli ki máris, beszélgetésünk elején a munkáját meghatározó szemléletmódot Zsédenyi Magdolna, aki egy budapesti tanácsadó cégnél betöltött pozícióját hagyta ott a határszéli megbízatásért. Korábban olyan vállalatoknál szerzett tapasztalatot, mint a Matáv, a Mol vagy a MÁV. Adódik a kérdés: miért éppen Sopronkövesd, mi vonzotta az Autolivhez? – A jelenlegi gazdasági környezetben kevés olyan cég létezik, amelyik ennyire dinamikusan bővül, a fejlődés előmozdításában való szerepvállalásomat nagyfokú önállóság mellett végezhetem itt – indokolta döntését az új vezető, akinek fejlesztési tervére már rábólintott a menedzsment.

Amint azt korábban megírtuk, az elkövetkező néhány évben több tekintetben is nagy bővülésre készül az Autoliv. 2015 végéig megduplázzák a gyár területét, a termelés is felpörög, emellett a munkatársak létszámát szintén a kétszeresére növelik. Zsédenyi Magdolna jelzi, ezek nem csupán tervek, a fejlesztés már most is folyamatban van, s a jelek szerint tartani tudják a kitűzött célokat. – Az elmúlt években már végrehajtottunk egy duplázást a munkatársi létszámot illetően. Jelenleg nagyjából 1500 fő dolgozik nálunk, s úgy látjuk, igen jó híre van a vállalatnak a munkaerőpiacon. Aktuálisan hetente 15-20 személyt hívunk be a jelentkezők közül, akik közül átlagosan 10 új munkatársat fel is veszünk. Aki a térségben dolgozni szeretne, és rendelkezik a szükséges képességekkel és végzettséggel, nálunk megtalálhatja a számítását – mondja a szakember. A munkáltatói vonzerőt növelheti a munkába járást megkönnyítő utaztatás; gyakorlatilag Győr-Moson-Sopron megye teljes területét lefedik az Autoliv díjmentes munkatársi buszjáratai. Vas megye felé is nyitnak, közben sorra vesznek fel újabb megállókat a már létező útvonalakon.

– Új munkatársaink felvétele kapcsán nem csupán számokról beszélünk, mivel az Autoliv filozófiája a munka világára is érvényes: cégünk az embert helyezi szervezete középpontjába. Infrastrukturális beruházásra ugyancsak szükség van, ám legalább ekkora jelentőséget hordoz a kollégáink fejlesztése. Épp ezért a vállalati kultúrát a helyi sajátosságokhoz igazodva szeretnénk újradefiniálni, ennek megfelelően ezt a stratégiát a népszerű magyar kirándulóút-hálózat alapján „Kék túrának” neveztük el. Még több figyelmet kívánunk fordítani az itt dolgozókra, olyan értékek elmélyítésére, továbbfejlesztésére, mint a tudás, motiváció, viselkedés, felelősség – fogalmazott szerkesztőségünknek Razvan Tanase gyárvezető.

Ekkora bővülés különleges kihívás elé állítja a humán erőforrásért felelős személyt, hiszen az új kollégák megtalálása mellett nem kevésbé fontos a mindenkori személyi állomány folyamatos fejlesztése. Az Autoliv külön figyelmet fordít arra, hogy a dolgozók befogadják az újonnan érkezőket, s az intenzív létszámbeli fejlődés ellenére ne lazuljanak fel a vállalatra jellemző értékek. – Fontos szem előtt tartani, hogy nem a semmire építkezünk. A meglévő tudás, a kialakított hagyományok jelentik az alapokat, ezekhez igazodunk. Az egyik legfőbb erényünk, hogy kiemelten figyelünk az emberre. Minden nap azért dolgozunk, hogy minél több életet megmentsünk, de a munkatársainkat ugyanígy megbecsüljük, folyamatos fejlődési lehetőséget biztosítunk a nálunk dolgozóknak – mondja Zsédenyi Magdolna.

Az új személyügyi vezető munkájának jelentős részét képezi a cég humán erőforrásának helyzetértékelése, a munkaerőpiac alapos áttekintése, valamint a folyamatok elemzése – vagyis mi az, ami jól működik, hol szükséges változtatni. A személyi fejlesztés a vállaltvezetés terén ugyancsak érzékelhető változásokat hozott, hiszen amíg egy kisebb céget kevesebb létszámú menedzsment is sikeresen tudott irányítani, a jelentős növekedés a laposabb struktúra felől a többszintű döntéshozói rendszer felé terelte az Autolivet. Ez a változás újabb előrelépési lehetőség ígéretét hordozza a jól teljesítő, rátermett kollégák számára.

Autoliv öveket tesztelhettek a fiatalok a soproni VOLT Fesztiválon

Zsédenyi Magdolna a téma égészét illetően az eredményes fejlődés kulcsát az őszinte belső kommunikációban, a nyílt párbeszédben jelölte meg. Ez a hozzáállás aztán kifelé is meghozza a gyümölcsét hosszú távon, hiszen nincs jobb reklám egy vállalat számára, mint az elégedett munkatárs. Ezzel együtt tisztában vannak vele Sopronkövesden is, hogy manapság nem könnyű százas nagyságrendben új munkaerőt toborozni, sok munkával van kikövezve a célhoz vezető út. – „Buckle up!”, vagyis „Kösd be magad!” mottóval olyan programot hirdettünk meg, amelynek keretében egy év határozott idejű munkaviszonyt kínálunk az érdeklődő munkavállalóknak. Így megismerhetnek bennünket, az értékeinket, s remélhetőleg elköteleződnek hosszabb távon is mellettünk. A mottó így folytatódik: „...for a ride”, vagyis „...hogy vezess”, amellyel jelezzük, hogy vezetői karrier lehetőségét is kínáljuk az arra alkalmas szakembereknek. A nemrég rendezett VOLT Fesztiválon is jelen voltunk, már a nyitónapon nagy sikere volt a fiatalok körében a dinamikus biztonsági öv tesztünknek. A közeljövőben a térség középiskoláiba is ellátogatunk, hogy minél többen képet kapjanak azokról a lehetőségekről, amelyeket fejlődő cégünk kínál a nálunk dolgozóknak – mutatott a jövőbe záró gondolatként Zsédenyi Magdolna.

Kiket keres az Autoliv?
A cégnél folyamatos a felvétel az alábbi területeken: minőségbiztosítási mérnök, mechatronikai mérnök, gépészmérnök, operátorok 3 műszakban, kisebb létszámban közgazdászokra is szükségük van. Nem csupán frissdiplomások, hanem tapasztalt szakemberek jelentkezését is várják.

Kiemelt Partnereink