Best Practice Ahol folyamatosan a jövőnek fejlesztenek (x)

Ahol folyamatosan a jövőnek fejlesztenek (x)

autopro.hu | 2014.10.28 20:43

Ahol folyamatosan a jövőnek fejlesztenek (x)

A tizenkét éves AVL Autókut Kft. kutatás-fejlesztési tevékenysége az egész AVL csoporton belül is meghatározó tényező. Ennek eredményeként a jövő hajtáslánc rendszereit már Budapesten is fejlesztik.

Hirdetés

Az 1948-ban alapított AVL LIST GmbH csaknem 7000 alkalmazottjával a világ elsőszámú független vállalata a motor és hajtáslánc fejlesztésben, az ezt támogató softwareeszközök, illetve a motor- és járműtechnikai mérő- és vizsgáló rendszerek területén. A cégcsoport négy kontinensen megtalálható 45 telephelye közül 23 – többek között Budapesten is – olyan technológia központ, melyben High-end K+F tevékenységet végez.

Az AVL 2001-ben úgy döntött úgy, hogy az AUTÓKUT Zrt. Motor főosztály szakembergárdájának szakmai tudására, általában a magyar járműipari kollektíva tapasztalatára és a magyar műszaki felsőoktatás hagyományos és közismerten magas színvonalára alapuló biztos szakember utánpótlásra alapozva Budapesten bővíti motorfejlesztő kapacitásait. Ennek eredményeként kezdte meg működését 2002. január 1-jén 16 munkatárssal az AVL AUTÓKUT Mérnöki Kft.

Az AVL AUTÓKUT Kft. a cégcsoport innovatív kutatási filozófiáját egyesítve a magyar járműipar több mint száz éves hagyományaival, élenjáró kutató-fejlesztő centrummá vált a hajtáslánc rendszerek csaknem teljes vertikumában, melyek közül több szakterületen is az egész vállalatcsoport kompetencia központjává vált. A Budapesten dolgozó 150 alkalmazottunk – melyek 90 százaléka rendelkezik felsőfokú műszaki képesítéssel – munkája a motorok nagysága, felhasználási területe és üzemmódja területén is folyamatosan bővül:

  • Fékpadi motorfejlesztés 8 flexibilis felépítésű fékpaddal, a személy- és haszongépjármű motorok teljes vertikumú fejlesztéséhez szükséges mérő- és adatgyűjtő rendszerrel, indikáló és emisszió mérő berendezéssel.
  • Konstrukciós tervezés személyautótól a haszongépjárműveken át a hajómotorokig, benzin, LPG, CNG és Diesel üzemre egyaránt, a megrendelő által szabadon választható 3D rendszerben, kiegészítve a hajtáslánc további elemeivel.
  • Teljes hajtáslánc rendszerek strukturális, áramlástani, hőtechnikai valamint dinamikai analízise.
  • Software- és funkciófejlesztés az égéstechnika, az OBD, a nyomatékváltók és beágyazott software területen
  • Hajtáslánc rendszerek elektronikus vezérlő egységeinek kalibrációja a próbapadi fejlesztéstől a széria járművekig bezárólag.

Mindennapi feladataink ma már kiterjednek a legújabb személyautó motoroktól az úgynevezett nagy motorokig, a közvetlen benzinbefecskendezéstől a hibrid hajtásig, a kipufogógáz utókezeléstől a nyomatékváltókig. Folyamatos innovatív munkánkat olyan különleges feladatok fémjelzik, mint

  • új generációs hajó- és stabil motorok,
  • motordiagnosztikai szoftver rendszer óceánjáró hajók motorjaihoz,
  • hybrid hajtási rendszerek,
  • üzemanyag cellák és akkumulátor egységek
  • motorok és járművek valós üzemvitelű szimulációja és tesztje, vagy
  • haszonjármű motorok különleges alkalmazásokhoz.

Ez a high-end tevékenység az egész magyar járműiparra kihatással van. Ennek erősítése érdekében a társaság elkötelezett abban is, hogy tapasztalatait, munkamódszereit és eredményeit minél korábban megismerhesse a jövő műszaki értelmisége is.

Kiemelt Partnereink