Gyártósor A lézervágás nem áll meg a technológiai fejlődésben

A lézervágás nem áll meg a technológiai fejlődésben

autopro.hu | 2015.05.14 07:18

A lézervágás nem áll meg a technológiai fejlődésben

A lézeres vágást érintő változások az alábbi területeket érintik: az alapanyag minősége, fúvókák, folyamatvezérlés, a sugár minősége.

Hirdetés

A fémmegmunkálás egyik húzóágazata, a lézervágás folyamatosan fejlődik. A vágási sebesség jelentős gyorsulásának köszönhetően az automatizálási megoldások szerepe egyre nő, hiszen önmagában a nagy sebességgel zajló lézervágás nem elegendő a gyártási folyamat felgyorsításához. Ha egy vágógépnek például folyamatosan le kell állnia, míg a gépkezelő behelyezi az újabb munkadarabot, vagy eltávolítja az elkészült alkatrészt, összességében nem lesz hatékonyabb a munkafolyamat – írja a cnc.hu.

Az elmúlt 15 évben a nagyobb teljesítményű lézerek lehetővé tették, hogy vastagabb lemezeket is vághassunk, azonban ez gyakran a felület minőségének romlását eredményezte. Eleinte különösen nehéz volt vastag anyagokon jó minőségű vágási felületet kialakítani. Ez legfőképp a megfelelő alapanyag hiányának tudható be. Az acélmegmunkálók számára egyértelművé vált a megfelelő alapanyagok iránti hatalmas kereslet, ezért mind több lézer-minőségű anyagot kezdtek el gyártani. Ma már a mart felület minőségéhez hasonló eredmény elérésére is alkalmas anyagok akár 13 milliméteres, vagy ezen érték fölötti vastagságokban is.

A nagyobb teljesítményű lézereket alkalmazó gépekkel vastagabb lemezeket is képesek voltak megmunkálni, amihez viszont a fúvókák fejlesztése is elengedhetetlen volt. A coaxial flow fúvókák az oxigénnel történő acélvágást tették lehetővé. Az ilyen folyamatoknál a segédgáz lassan sebességgel áramlik. A coaxial vagy dupla fúvókák állandó finom gázáramlást tesznek lehetővé, ami pedig kiváló minőségű felülethez vezet a 10 és 30 mm közti lemezvastagságok esetében. Idővel népszerűbbé vált a segédgázként nitrogént alkalmazó technológia, mivel ezzel nagyobb vágási sebességet érhettek el a vékony lemezek nagy teljesítményű lézerrel történő vágása közben. Ráadásul a nitrogénes vágás oxidmentes vágási felületet eredményezett, ami azonnal hegeszthető vagy festhető volt. A nitrogén alkalmazásának egyik hátulütője azonban, hogy rendkívül nagy áramlási sebesség szükséges a vágáshoz, így nagyobb sebesség vagy vastagabb lemez esetében ez a technológia nagyobb fúvóka átmérőt és egy nagynyomású nitrogén forrást is igényel. A fúvókák továbbfejlesztésével az optimális áramlást tették lehetővé. A fúvókában található tölcsér állítja elő a coaxial flow-t a nagynyomású vágáshoz, így garantálva a minimális turbulenciát a vágási területen.

A lézervágógépek gyártói az évek múltán olyan vezérlőket kezdtek el gyártani, melyek sokkal többre voltak képesek, mint a program futtatása: megkönnyítették és megbízhatóvá tették a vágási folyamatokat. A nagyteljesítményű lézerekkel nitrogén segédgázt alkalmazva könnyedén és oxidmentes vágási felület képezve voltak vághatók a vékony lemezek. Bár kezdetben számos esetben szükséges volt egy másodlagos sorjátlanító eljárás alkalmazása is, mivel az éles sarkoknál a lézer lelassult. Ennek kiküszöbölésére a vágás paraméterein kellett volna változtatni, például a sebességet, teljesítményt és frekvenciát csökkenteni az ilyen sarkoknál. Ez azonban rengeteg plusz időt jelentett a programozásnál, ezért végül a vágás utáni sorjátlanítás mellett döntöttek.

A mai vezérlők mindezt automatizáltan végzik. Kiszámítják a szükséges teljesítmény, impulzus szélesség és frekvencia csökkentés mértékét a sarkokhoz való érkezés sebessége alapján, majd azt, hogy milyen mértékben gyorsuljon fel újra a folyamat a sarok után. Ezzel kiküszöbölhető a túlmelegedés és a szennyeződések képződése a sarkokon.

A nagyvállalatoknál milliókat fordítanak kutatás fejlesztési folyamatokra, hogy minél jobb minőségű lézer sugarat állítsanak elő. A jobb minőségű sugárral sokkal megbízhatóbban vághatunk acélt, rozsdamentes acélt vagy alumíniumot. Bár korábban ezek a fejlesztések többnyire a CO2 lézereket érintették, ma már számos gyártó foglalkozik szilárdtest lézerek, pontosabban fiber lézerek és a direkt-dióda technológia fejlesztésével is.

Bár a CO2 lézerek fejlődésének köszönhetően tart ott a lézervágási technológia, ahol ma tart, mégis a fiber lézereket tartják az ipari lézerek következő generációjának. Mindez azért lehetséges, mert fiber lézert alkalmazó gép esetében sokkal alacsonyabbak a karbantartási költségek, könnyebb a kezelése, emellett sokkal magasabb sebességekkel képes dolgozni, mint a CO2 lézerek. Éppen ezért a fiber lézer technológia az egyik leggyorsabban fejlődő ipari alkalmazás napjainkban. A fiber lézerek kiváló minőségű felületet képeznek a vékonyabb anyagoknál, azonban ahogy a vastagság nő, a minőség romlik.

Nemrég azonban kifejlesztettek egy új technológiát, amivel mindez megváltoztatható. Az új módszerrel a fiber lézerek paramétereit oly módon változtathatjuk meg, hogy lehetővé váljon a vastag lemezek jó minőségű vágása is. Így feleakkora teljesítmény mellett egy fiber lézer ugyanolyan felületi minőséget érhet el, mint egy hagyományos CO2 lézer, legyen szó akármilyen vastagságról. Mindez azt jelenti, hogy egyetlen fiber lézerrel minden anyagtípust és vastagságot megmunkálhatunk anélkül, hogy a lencséket kellene cserélgetni.

A lézeres technológiák folyamatosan változnak. Sorra bukkannak fel a gyorsabb, hatékonyabb rendszerek, továbbra is rengeteg a fejlődési lehetőség.

Kiemelt Partnereink